Инфо Бизнес

Гърция обсъжда с ЕС въпроса за удължаването на газопровода "Турски поток"

Гърция води диалог с Европейския съюз по въпроса за удължаването на газопровода "Турски поток" през гръцка територия към други страни от ЕС и има сериозни аргументи. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас преди предстоящото му посещение в Москва на 7 декември, предаде ТАСС.

В интервю за ТАСС гръцкият премиер подчерта, че сътрудничеството в областта на енергетиката е много важна сфера в гръцко-руските отношения.

Ценим факта, че Русия е важен партньор в енергийната сфера, тъй като тя разполага с много енергийни източници, каза Ципрас.

Той посочи, че Гърция и други европейски страни са на мнение, че ЕС трябва да си сътрудничи с Руската федерация по въпроса, свързан с газопровода "Турски поток". Според Гърция газопроводът трябва да бъде не само "Турски поток", но да се превърне и в "Европейски поток".

Водим диалог по този въпрос в ЕС. Вярвам, че аргументите ни са сериозни. Имаме настойчивост и търпение и вярвам, че е възможно в бъдеще да имаме положителни резултати, каза Ципрас.

Въвеждането в експлоатация на втората линия на "Турски поток", предназначена за снабдяване с газ на Югоизточна Европа, се планира за 2019 г. През ноември Ципрас заяви, че Гърция активно агитира Брюксел за продължаване на строителството на "Турски поток" през турско-гръцката граница, посочва ТАСС.

Гръцкият премиер посочи още пред агенцията, че Гърция е направила стратегически избор за задълбочаване на руско-гръцките отношения и укрепване на приятелството между двата народа.

Той отбеляза, че макар двустранните дипломатически отношения да се развиват в продължение на 190 години, те не винаги са били конструктивни.

Източник: www.investor.bg