Инфо Бизнес

Борисов: Общините, които искат да нямат винетки, да си поддържат пътищата

Ако общините искат да има участъци, за които да не се плаща винетна такса, ще трябва сами да се грижат за поддръжката им. Това е предложил премиерът Бойко Борисов на среща с Националното сдружение на общините в България.

На срещата е обсъден механизъм за освобождаване от винетна такса на определени участъци от пътната мрежа.

Преди ден беше решено Северната скоростна тангента в София да остане безплатна за преминаване и за този участък да не се купува електронна винетка или да се плаща тол такса.

 

"В рамките на няколко седмици кметовете и общинските съветници да вземат решение и да ни го изпратят писмено, за да извадим тези пътища от списъка за винетната система", каза премиерът Борисов в Министерски съвет след срещата, цитиран от агенция „Фокус“.

„Пътища, част от републиканската пътна мрежа, например Варна - „Златни пясъци“, Варна- Аксаково или Пловдив- Асеновград. Тези общини, които искат, имат желание и финансови възможности“, заяви Бойко Борисов.

„Благодаря за разбирането. Дали са 2 или 3 седмици няма значение. Въпросът е дали да се вземе като решение. Има разделение на властите, демократично, въпросът е да ни уведомите“, обясни премиерът.

„София е поискала Северната скоростна тангента. Уведомяват ни, предоставяме я за поддържане на съответната община и не се налага такса за движение по нея“, поясни Борисов. „Мисля, че е справедливо и правилно“, каза още той. 

Този, който събира таксите, да има ангажимента да поддържа пътната мрежа. При освобождаване от такава такса общината да поеме ангажимента да поддържа участъка. Това е едно справедливо предложение, каза в Министерски съвет министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова след срещата.

„Това, което предложи премиерът Бойко Борисов на Националното сдружение на общините е, ако дадена община има желание определен пътен участък да бъде освободен от плащане на винетна такса, то с решение на Общинския съвет да бъде подадено искане към държавата, към МРРБ, с което общината да поеме ангажимента за поддръжката на този участък“, разясни идеята Аврамова.

„АПИ ще прехвърли на общината съответния път и там няма да се заплаща винетна такса“, заяви регионалният министър.

„Законово извън населените места републиканската пътна мрежа е платена. За нея се дължи винетна такса. В последните дни се появиха искания от някои общини за освобождаване на определени участъци от пътната мрежа от плащане на такса. С тази такса АПИ поддържа, ремонтира и строи републиканските пътища“, обясни Петя Аврамова. „Сдружението на общините пое ангажимент до няколко седмици да уведоми всички общини“, каза още регионалният министър.

По повод хаоса със закупуването на електронни винетки от началото на годината председателят на УС на АПИ инж. Светослав Глосов каза, че е въпрос на уточнение кой е допуснал грешка.

„Ако е от фирмата изпълнител, ще бъде санкционирана. Ако е от друг служител също“, каза в Министерски съвет след среща с премиера Бойко Борисов и Националното сдружение на общините Глосов.

„Ще се поеме отговорност от този, който е причинил нетна щета. Не мога да отговоря в момента кой я е причинил“, заяви той.

„От понеделник имаме гаранции, че вече ще работят масово всички пунктове, от които могат да се закупят винетки“, обяви Глосов. „Както сега се купуват от А1, от понеделник започват и Easypay, бензиностанции от всички вериги ще продават винетки, големи търговски вериги. В населените места, където няма вериги и пунктове, ще става през пощата“, уточни инж. Глосов.

„Ако бъдете хванати на пътя без винетка, книжна или електронна, услугата ще ви бъде предоставена от патрулните ни коли. Глоба в този момент няма да има“, коментира той.

„Тестването на системата се извършва от изпълнителя и наши екипи. Винаги в такава система може да има сривове“, посочи Светослав Глосов. „Има закъснение в монтажа на някои от граничните пунктове. Имаме увереност от изпълнителя, че до края на седмицата ще бъдат монтирани, ще има и възможност за продажба в кеш“, каза още той.

До няколко дни се разработва софтуер, с който всеки може да закупува винетка и от банкоматите, допълни председателят на АПИ.

Източник: www.investor.bg